Feb 15, 2016

Melaka 2015 vs Melaka 2016

Melaka 2016

alhamdulillah hajat Mr.LD nak jalan bertiga ke Melaka tercapai..impian kali ni, nak ke coconut shake pntai klebang (wajib singgah), melaka river cruise dan asam pedas melaka...

kami kesana hari jumaat balik sabtu, sebab ahad nak cuci baju..wihiii...hari jumaat dalam jam 11 slow2 gerak dari homesweethome...singgah seremban cari masjid utk solat Jumaat, teruskan perjalanan ke Avillion Hotel, Jalan Hang Tuah...overall ok hotel ni..breakfast pun banyak menu...

sikecil yang suka berjalan mcm umminya...

dato pun nak masuk dalam gmbr jugakkk

kesayangans

Jubah Thaybah by Qaira Hijab, shawl by FarahIskandar

petangnya kami ke pantai klebang pekena coconut shake, nasi lemak sorang sebungkuih,..balik hotel solat  semua dulu baru keluar pergi naik Melaka River Cruise dan terus pergi makan Asam pedas Claypot..

coconut shake original


muhammad suka tengok air sungai, nampak lampu-lampu


#keluargakecil




semua kids pun suka kalau dapat mandi pool


asam pedas claypot


ini pose wajib ummi dulu...tp dulu single..now heret anak pulak posing.




till then...inshaAllah next time zaid afwan dah besar sikit kita datang naik beca pulak ye...

Feb 12, 2016

Telekung Siti Khadijah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Salam Sayyidul Ayyam...Selamat Tahun Baru 2016...

7 Feb 2016:

Kebetulan Telekung SK buat grand opening dekat Sg Petani, time bercuti kat kampung..maka anakanda maklumkan pada bonda, mak mak, SK buka kat sp la...la ya ka..jom kita p...menjadilah dua beranak ni...memang bercita2 teringin sangat nak beli telekung cantik satu...apasalahnya, jubah rm150 boleh beli, telekung apatah lagi, dapat sehelai yang cantik pun x pa, memotivasikan diri lebih istiqamah dalam mencari redha Allah...bukan bermaksud pakai telekung biasa x istiqamah, dak aihhh sebelum2 ni pakai hat biasa ja..sampai la pun beli hat biasa ja...tapi rewardkan diri, nak solat nak pakai yang cantik2 jugak...maka anak beranak pun berpagi2 di SK, kami masuk kejap je, sebab lepas tu nak p kenduri kat kota kuala muda...

tengok punya tengok, anakanda cari hat paling murah ja..(maklumla..;-) ) mak bonda pun berkenan jugak yang anakanda suka...selepas diskaun rm99, telekung jenis travel, harmoni lace gitu...


ni gambar dari official website https://www.sitikhadijah.com/shop/harmoni-denim-lace/


anakanda pakai...memang terletak kat muka, bercita-cita nnt kalau p umrah, nak bawa telekung ni ja...senang..kain denim, sejuk ja..


dapat doorgift stokin SK (pakai dah..pakai solat)


mak bonda dan anakanda dan cucunda...menantunda tolong amik gambaq ;-)



11. December 2014 (#throwback)

sebelum ni dah pernah bawa mak p SK kat sek 15, shah alam. Masa ni lepas pantang, nak hadiahkan mak telekung SK sbb mak susah payah jaga kami dalam tempoh berpantang lepas bersalin. Mak pilih jenis klasik...memang sedap (pinjam mak punya ja), masa ni telekung saja rm185...la ni boleh dapat murah sikit, sbb dekat go.shop pun dah ada..rm130 ja kalau x salah...


masa ni anakanda hanya mampu tangkap gambar dan hadiahkan sehelai telekung klasik pada mak bonda


mak bonda yang gembira...senyum macam tu baru namanya ibukucomel... ;-)

alhamdulillah mak pakai p masjid, p sana, p sini...moga ada rezeki mak p haji dapat bawa telekung ni...(tapi mak bonda banyak telekung..teeeheee ) ;-)


till then....-ummizaidAfwan-

Nov 13, 2015

Jiwa Sukan...

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Cerita Terkini: 12 Nov 2015

Alhamdulillah semalam hari sukan fasbio (fakulti lama) tp we'olls tetap dijemput...syukur la kawan2 kat sana masih ingat...saya dalam kumpulan hijau (kalah teruk mata keseluruhan) wihihi...tapi bukan soal kalah atau menang...soalnya pernglibatan...silaturahim...
bila ada event mcmni, banyak impact positif yg dpt kita ambil:

1) menjadikan kita seorang yang sentiasa menjaga kesihatan diri dengan bersukan...
2) mengeratkan silaturahim antara rakan sekerja
3) merehatkan minda dr fikir kerja kerja kerja...
4) dapat lepas gian pada games yg da lama kita tak main mcm netball tu...


we'olls mmg enjoy sakan...saya main pingpong at first, tp sbb x training kata suami, kalah la...tp atleast i'm trying ok...before ni mana pernah main pingpong, last year main dpt juga naib johan, tp this year mmg x training dan mmg x perform la ceritanya...tp ada azam nak belajar dgn encik suami yg tersayang (sbb dia hebat)...kononnya nak practice ptg2...wait n see aje la...eh ok watt main dgn suami, dpt eratkan kasih syg antara suami isteri kan bila ada aktiviti bersama...

ni part plg enjoyyy semalam...main netball 3 games berturut-turut, mula2 mmg rasa sakit belakang...tapi as usual...apa haku pedulik...berlari sakan masa main, seronok nya Ya Allah...mmg seronok n mmg enjoy la...actually game yg ke-3 patutnya x main, ganti dgn player lain, tp kaki da gatal x tahan tengok, saya dan diana slumber masuk gelanggang x minta izin join the team je...kitorg mmg have fun sbb x de rules...main mmg nak lepas gian n nak suka-suka-suki-suki je...alhamdulillah da ptg br hujan...balik rumah mmg mengantuk habis..letih habaq hang...lepas isya' tgk Tuan Anas Mikael...terus bismikallah hummaahya waamut...

lepas penat main netball..biru merah hijau kuning....

muka pun dah rentung

pinjam bat Mr.Lovey dovey

ramai yang da balik ni....


Aug 12, 2015

laman rumah dan cerita kenduri

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani....

alhamdulillah, hari2 rasa x sabar nak balik rumah nak tengok laman dah hijau...weeeheeee dalam rumah bab lain, x bleh share lagi..hahah maklum2 jela...tiada yg berubah..sepahnya bukan main...dengan gunung 'kinabaju' bak kata angah...gelak kitorg suami isteri bila kenangkan saat2 tanam rumput karpet..memang tragis, mcm buruh kasar dah...

raya ke 3 dah balik ke sini, raya dengan in laws ...makanya hari rabu kitorg g survey rumput karpet kat area sg buloh..dapatla rm1.40 sekeping (size 1x2), kat ijok rm1.80...balik buat kira2 agak2 brapa perlu...total lebih kurang 144 keping...beli lebih la kata mr.LD, ok..so khamis mr.LD ajak la adik dia tolong cangkul tanah2 kat depan umah, nak buang batu2 semua...petangnya hujan la pulak...aduiii sabar sabar...sambung lg jumaat...tp jumaat pg kitorg g kepong ada urusan keluarga, balik tu singgah beli dulu rumput kat sg.buloh, bawa balik dengan myviKB tu...slow2 je mr.LD bawa...sampai umah diorg g solat jumaat, balik tu diorg sambung cangkul...petang tu hujan lagi....wihihihi...sabar ye syg...i tau u bekerja keras nak cantikkan laman kita, Allah uji kesabaran kita, makin kita sabar, makin Allah mudahkan...teeeeheeee masuk dalam umah buat maggi...

sabtu pg, diorg sambung lg...bukan main banyak batunya...memang tanam pokok susah nak tumbuh la...tengahari stop sebab nak g kenduri uncle mat kat kl, (pakcik mr.LD) berlawa2 la kami ke Dewan Felda tu ha...balik petang sampai umah, hujan lagi...adik mr.LD plak tanak stay dah kat umah kitorg, nak balik umah mamapapa...wohhooo nangeh, pekerja lari...sabar syg sabar...

ahad tu kitorg round2 cari tempat jual pasir, dapatla kat area ladang tuan mee tu, 1 tan rm26, ok set...isnin pagi hantar...so petang tu mr.LD sambung cangkul...tp sorang2 x best kan...takpe yang, esok pasir sampai i tlg u...

isnin, lori pasir x de, pasir x bleh hantar..hohoho mr.LD da mcm frust sket la...takpe, dia ckp selasa pagi...emmmm apa lg, both E.L on selasa tu...tunggu pasir sampai, anak hantar umah babysitter, kitorg berdua terus pegang jawatan "bangla tanam rumput karpet ada disini" ....huwaaaa berpanas terik mengorek tanah, menabur pasir....huhu...and last but not least menanam rumput...dan kemudian membersihkan kawasan...menyemai pepohon2 kecil didalam pasu-pasu comel...ya Allah, malam2 pun aku keluar menyiram...i is excited hokeyyy...tp malam tu je la...malam yang lain2, suamiku terchenta la yg menyiramnya...ahaks...

and now...sangat suka nak g nursery, nak menanam...nak ada garden..ecewah berangan...mr.LD plak asyik berangan nak bertukang, nak buat tempat letak bunga la apa la...hohooho...tp berangan je lebih semua...belum buat apa2 lagi..takpe2, azam ye syg....

fasa pertama...MZA teman papa sambil makan biskut...

chaiyok papa... #ukenduit

mr.LoveyDovey berusaha keras...tq syg 

finale....alhamdulillah...moga Allah izinkan mereka terus berzikir dilaman kecil baiti jannati kami....


SABTU 25 AUGUST 2015

sekeluarga menghadiri kenduri kawen cousin mr.LD...anak pakcik makcik nya....sampai je terus makan, amik gambar, solat dan balik...teeehheee ringkas kan cerita namanya....

ummiZaidAfwan


- my ipar duai -

we are in black and white.... spread the love muahhhh


Luv,
diariUmmi

Aug 7, 2015

raya lagi

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani....

walaupun tahun ni kami x de gambar family bertiga beradik...tapi tetap beraya bersama walau bukan pada 1 syawal...

25 July... bgcaq jemput kami adik bradik p umah dia kat sentul...ada buat makan2 kecik2...alhamdulillah...dapat jugak makan ramai2...mak la yg paling seronok bila dengaq anak2 dia berkumpul walaupun dia jauh di sp...seronok anak2 sepakat muafakat...lgpun dah tinggai 3 bradik ja...teeeeheeee saya memang x dan nak bawa apa2...angah & abghafiz bw doreyan...huiiii sedap baq angggg...siap bw balik lagi haaa...buat kuah deroyan...talipon mak, mak mcm mana nak buat..yuuuhuuuu senang ja rupanya...santan, sedikit garam dan sedikit gula dimasak bersama dengan durian2 tersebut...alhamdulillah dapat juga bg kat jiran belakang umah, si anem & family (alkisah membalas pinggannya masa bulan Ramadhan)....rezeki...lagi memberi lagi barakah....
wihihi...maksu tak pakai baju raya....takpa la janji ada gmbq ngan angah....

kak ainun, angah & anak2 buah...nampak deroyan tu?? yummy sangat...tgk Zaid Afwan...memang terliur je....

gmbr family harus ada.....

angah's.....lagi 2 beradik tengah sibuk main...

gambaq tuan rumah takdak...tuan rumah the very the busy...kawan2 bgcaq pun ada time ni...

inshaallah next time kita kumpul rumah maksu plak...mak kata tunggu mak mai...yeeehaaaa

Aug 5, 2015

steamboat boat boat.....

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

alhamdulillah...malam td dapat jugak buat dinner 'steamboat'...dah lama nak buat tapi duk tertangguh je...guna resipi mamatiamia alhamdulillah menjadi..mr.loveydovey bertambah je haaa...

so next dah bleh panggil ahli majlis keluarga datang lepak umah dan boleh la kita bersteamboat, berbbq bagai...mau tak???




semua gambar di atas diambil bila dah mula makan...hukhuk x nampak penuh macam masa mula2 masak....udang pun x nampak...teeeheeee...inshaAllah nnt kita buat lagi...

RESIPI STEAMBOAT MUDAH DAN SEDAP:

bahan2:

ikan bilis 2 genggam
seulas bawang besar yg dipotong dadu
beberapa bawang putih
garam

fishball
fishcake
dan segala jenis ball yang diminati
dan juga segala jenis seafood yang diminati

cara2:

boil ikan bilis, bawang besar dan bawang putih.
masukkan sedikit garam
biarkan ia mereneh dalam masa 1 jam
kemudian masukkan segala ball dan seafoods dan juga kangkung...

sedia dihidang, bersama sos atau sambal kicap...

tqvm mamatiamia...moga diberkati Allah ilmu yang dikongsikan....



Aug 4, 2015

kasut favourite...part 1

dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

duk belek-belek album pagi ni, tengok eh...banyak gambar kasut rupanya...yea yea dulu saya memang gemar beli kasut, tp bukanlah tiap2 bulan beli, atleast ada kasut untuk keje, kasut jalan untuk travelling, kasut camping, kasut running...aisyyy mcm2 kasut, tapi sejak preggy last year, memang x mampu nak pakai kasut2 semua tu...paling sedih kena pakai sandal size 8...huwaaaa sedih kan...tetiba awak try size 5 tak muat...nangeh laju-laju...

lepas bersalin mula nak cari balik sandal...kena beli baru, sebab byk yg b4 kawen kasut-kasut bertumit, tak sesuai dah ummi nak pakai masa mula-mula pas bersalin tu, now zaid afwan dah 9 months boleh la balik pakai...dah confident...dah stabil...

eh...kita share gambar je la eh....nnt lama2 bila baca balik...wooo bestnya...teringat yg beli kat sini, yang ni beli kat sini...phewwww

crocs ni beli kat jakarta...pakai bertahun sampai hilang dah bunga bawah tapak tu...sangat sayang...lebih kurang 15000 rupiah je...


haaa...yang ni pun kesayangan, tp nak baiki tepi tu dah lekang...kena p gam balik ni...yang ni beli kat malacca parade...balik dari umrah tahun 2011...masa tu nak p ziarah kocis madia bersalinkan ammar....

7 dec 2014....hadiah birthday dari Mr.Lovey Dovey...'sayang, kasut nak pakai g keje dah takde...' dialog lepas bersalin...hikhik

kentang tak kentang... colourful u kasut i...ni hadiah dari kocis linni... si linni ni memang hantu kasut...dia takde hal nak pakai apa kaler pun...so untuk i pun citrawarna dia bg hadiah bday...tp i is suka je...ni masa bercuti dengan family @ colmare tropicale... jan 2012...


sampai sekarang saya masih pakai...i is super duper suka this shoe... sangat selesa..material kanvas cotton tu...lagi super duper mario i suka sebab ada nama kat situ....senang nak bawa travel ni....beli masa international shoe festival tahun 2012...tahan lasak...

ni masa may 2011 masa lepas beli kasut pinky kat summit, malacca parade tu...tengok kasut je please...ni rm99, beli kat AEON, sangat berbaloi-baloi...memang selesa, lembut...pakai sampai rosak bertahun jugak...


 
jeng jeng jeng...ni kasut hantaran masa kawen... 1 feb 2014...primavera...beli hat mahai sket...biaq pakai lama....kan....



part two...to be continue....


nanti nak paste kat sini gmbr selipar2 yang saya guna g umrah...masyaAllah berkat sungguh....tahan lama..beli kat pasar malam je pun, rm10...tapi pakai sampai preggy... to be continue....